Pyszna i zdrowa sałatka – jak zrobić buraczki z papryką?

Redakcja

7 czerwca, 2024

Warzywa niewątpliwie są bardzo zdrowe, a przy tym pożywne i warto je spożywać jak najczęściej. Dziś przygotowaliśmy da Was obłędny przepis na sałatkę z buraków z dodatkiem papryki. Jak ją wykonać?

Sałatka buraczana z papryką siostry Anastazji

Jeżeli lubicie tradycyjne smaki, to koniecznie powinniście przygotować sałatkę z buraków siostry Anastazji. Pamiętajcie, by wybierać młode warzywa, gdyż mają one pełniejszy i bardziej wyrazisty smak. Potrzebować będziemy ok. 1 kg buraków, a także kilogram czerwonej papryki. Wszystkie składniki kroimy w większą kostkę bądź na ćwiartki. W międzyczasie gotujemy zalewę. Otóż do litra wody wlewamy 100 ml octu, następnie dodajemy kilka liści laurowych oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Zalewę gotujemy przez ok. godzinę, następnie zalewamy nią przygotowane wcześniej warzywa. Słoiki wekujemy i umieszczamy w lodówce bądź w spiżarni. Sałatka jest gotowa do spożycia po ok. trzech dniach.

Smaczna i zdrowa surówka z buraków i papryki

Możecie również przygotować szybką surówkę z buraków i papryki. Na tarce o grubych oczkach ścieramy buraczki, następnie kroimy paprykę w bardzo drobną kostkę. Zasypujemy całość łyżką cukru. Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pół łyżeczki pieprzu. Następnie zalewamy nasze warzywa octem balsamicznym wymieszanym z wodą w stosunku 1:1. Na kilogram buraków potrzebujemy kilogram papryki i ok. pół litra octu balsamicznego i taką samą ilość wody. Naszą surówkę umieszczamy w lodówce. Już po kilku godzinach może być świetnym dodatkiem do obiadu. Można też odcedzić warzywa i zawinąć je w tortillę.

Buraczki siostry Anastazji z dodatkiem cukinii

Jeżeli nie preferujecie papryki bądź macie ochotę na zupełnie inną sałatkę, to przygotujcie buraczki z dodatkiem cukinii. W tym przypadku zarówno buraki, jak i cukinię kroimy w kostkę, następnie przesmażamy je na maśle przez około minutę z każdej strony. Dodajemy jeszcze dwie posiekane w drobną kostkę cebulki i całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Po około kwadransie do warzyw dodajemy łyżkę śmietany i już mamy naprawdę smaczne danie. Możecie też zalać je octem balsamicznym z dodatkiem łyżki oleju. Jeżeli chcecie zapoznać się z przepisem na buraczki siostry Anastazji, to możecie znaleźć go na stronie: https://zioloweherbaty.pl/buraczki-z-papryka-siostry-anastazji/.

Artykuł sponsorowany.

Polecane:

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.